Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

20 Mart 2011 Pazar

Melucanlar Kimdir - Melucanlar Hakkında


Meluncanlar 1600’lerden bu yana özellikle Amerika’nın Tennesse Bölgesi’nde yaşayan, sayılarının yaklaşık 1 ile 3 milyon arasında olduğu düşünülen, soylarının nereye dayandığı konusu tartışmalı olan koyu tenli bir topluluktur.
Haklarında çeşitli teorilerin ortaya atıldığı Meluncanların adına ilk kez 1813 yılında Virginia’da rastlıyoruz. Kökenlerinin Kafkasya, Akdeniz bölgesi ve Anadolu’ya dayandığı düşünülen Meluncanların 1500’lü yıllarda İspanyol denizciler tarafından Amerika’ya getirildiği düşünülüyor. Bu tarihlerde, adı geçen Coğrafyalara Osmanlı hakimiyeti düşünüldüğünde soylarının Türklere de dayandığı kuvvetle muhtemeldir.
Tarihi kaynaklara göre Meluncanların hikayesi şöyle başlıyor; bilindiği gibi Amerika’da ilk koloniler 1607 yılında İngiltere’den gelen Jamestown kolonicileridir. Bunu daha sonra 1627 yılında Mayflower gemisi ile gelenler takip eder. Ancak bir takım bulgular bunlardan önce Amerika’ya gelen bir başka grubun olduğunu ortaya çıkarıyor. Meluncanlar cemiyeti kurucusu ve Başkanı Dr. Brent Kennedy’nin kitabında yer alan bilgiye göre 1571 yılında Portekiz, İspanyol ve Haçlı donanmaları ile Osmanlılar arasında yapılan savaşta 10 bin kadar Osmanlı levendi İspanyollarla esir düşmüştür. Ancak İspanyolların ve Portekizlilerin dönemin ünlü denizcisi İngiliz Kaptan Sir Francis Drake ile yaptığı bir başka deniz savaşında gemide bulunan 400 Osmanlı Levendi, İspanyol ve Portekiz tutsaklar Drake’in gemisine esir olarak geçmiştir. Drake bu esirleri Küba’da kuracağı koloniye götürmek isterken gemisi fırtına nedeniyle Amerika’nın North Carolina kıyılarına yanaşmak zorunda kalmıştır. Drake burada ülkelerine dönmeyi bekleyen İngiliz askerleriyle karşılaşmış gemide yer açabilmek için esirleri Amerika kıyılarına bırakmıştır. Burada kaderlerine terk edilen Portekiz, İspanyol, Musevi ve Türklerden oluşan esirler yaşamlarına devam edebilmek için bölgedeki değerli kabilelerle tanışıp, karışmışlardır. İşte bugün Meluncan olarak adlandırılan kişilerin bu esirlerin torunları olduğu sanılmaktadır. Ne var ki Meluncanlardan sonra Avrupa’lı koloniciler tarafından ten renkleri ve etnik kökenleri nedeniyle birtakım aşağılamalara maruz kalmış ve Apalacya eteklerine kadar çekilmişler ve soylarını hiçbir zaman açıklamak istememişlerdir.

Amerikada türk oldukları söylenen MELUNCANLAR ( Mekungeons )

Meluncan kelimesinin kökeni de Meluncanların kökeni kadar tartışmalıdır. Meluncan kelimesinin Fransızca karışık demek olan Melange kelimesinden türemiş olması teoriler arasındadır. Fakat Meluncanların Amerika kıtasına gelişini düşündüğümüzde Fransızların bu olayda herhangi bir rollerinin olmadığı görülmektedir. Ayrıca Meluncan Yunancada koyu ve siyah Afrikan Portekizcesinde ise denizci anlamına gelmektedir. Türkçede Meluncan kelimesi “Lanetli Ruh”, “Lanetli Can” anlamına gelmektedir. Esirlerin oradaki insanlar tarafından kabul görmeyişi yani bir şekilde lanetli kabul edilmeleri, ayrıca kendileri de bilmedikleri bir coğrafyaya sürgün edildiklerinden lanetlenmiş olduklarını düşündükleri için kelime Türkçe’deki anlamıyla daha çok örtüşmektedir.



Amerikada türk oldukları söylenen MELUNCANLAR ( Mekungeons )



Meluncanlar 1600’lerden bu yana özellikle Amerika’nın Tennese Bölgesi’nde yaşayan, sayılarının yaklaşık 1 ile 3 milyon arasında olduğu düşünülen, soylarının nereye dayandığı konusu tartışmalı olan koyu tenli bir topluluktur.
Haklarında çeşitli teorilerin ortaya atıldığı Meluncanların adına ilk kez 1813 yılında Virginia’da rastlıyoruz. Kökenlerinin Kafkasya, Akdeniz bölgesi ve Anadolu’ya dayandığı düşünülen Meluncanların 1500’lü yıllarda İspanyol denizciler tarafından Amerika’ya getirildiği düşünülüyor. Bu tarihlerde, adı geçen Coğrafyalara Osmanlı hakimiyeti düşünüldüğünde soylarının Türklere de dayandığı kuvvetle muhtemeldir.
Tarihi kaynaklara göre Meluncanların hikayesi şöyle başlıyor; bilindiği gibi Amerika’da ilk koloniler 1607 yılında İngiltere’den gelen Jamestown kolonicileridir. Bunu daha sonra 1627 yılında Mayflower gemisi ile gelenler takip eder. Ancak bir takım bulgular bunlardan önce Amerika’ya gelen bir başka grubun olduğunu ortaya çıkarıyor. Meluncanlar cemiyeti kurucusu ve Başkanı Dr. Brent Kennedy’nin kitabında yer alan bilgiye göre 1571 yılında Portekiz, İspanyol ve Haçlı donanmaları ile Osmanlılar arasında yapılan savaşta 10 bin kadar Osmanlı levendi İspanyollarla esir düşmüştür. Ancak İspanyolların ve Portekizlilerin dönemin ünlü denizcisi İngiliz Kaptan Sir Francis Drake ile yaptığı bir başka deniz savaşında gemide bulunan Türk İspanyol ve Portekiz tutsakları 400 kadarı Drake’in gemisine esir olarak geçmiştir. Drake bu esirleri Küba’da kuracağı koloniye götürmek isterken gemisi fırtına nedeniyle Amerika’nın North Carolina kıyılarına yanaşmak zorunda kalmıştır. Drake burada ülkelerine dönmeyi bekleyen İngiliz askerleriyle karşılaşmış gemide yer açabilmek için esirleri Amerika kıyılarına bırakmıştır. Burada kaderlerine terk edilen Portekiz, İspanyol ve Türklerden oluşan esirler yaşamlarına devam edebilmek için bölgedeki değerli kabilelerle tanışıp, karışmışlardır. İşte bugün Meluncan olarak adlandırılan kişilerin bu esirlerin torunları olduğu sanılmaktadır. Ne var ki Meluncanlardan sonra Avrupa’lı koloniciler tarafından ten renkleri ve etnik kökenleri nedeniyle birtakım aşağılamalara maruz kalmış ve Apalaçya eteklerine kadar çekilmişler ve soylarını hiçbir zaman açıklamak istememişlerdir.


Hiç yorum yok: