Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

2 Temmuz 2010 Cuma

Çizgi romanlar toplumların sosyal yapılarını ve kültürel değerlerini yansıtır

Çizgi romanlar toplumların sosyal yapılarını ve kültürel değerlerini yansıtan özgün dışavurum göstergeleridir. Dışavurum özelliği ve uygulanışı gereğince bir sanat dalı olarak kabul edilen çizgi romanlar her toplumda farklı biçim ve içerik yapılarıyla ele alımışlardır. Bu açıdan bakıldığında Batı ve Doğu toplumlarının çizgi roman sanatıyla ilgili farklı yaklaşımlar sergiledikleri görülebilir. Uzakdoğu ülkeleri, toplumsal kültürün sanata yansıma biçimi, bu konudaki üretim bolluğu ve geleneksel sanatların çeşitliliği açısından incelenmeye değer geniş kaynaklara sahiptir. “Uzakdoğu Kültüründe ‘Japonya Örneğinde’ Çizgi Roman Sanatının Gelişimi” başlıklı bu araştırmada Uzakdoğunun çizgi romana getirdiği özgün örnekler, Batıdaki benzerlerinden ayrılan yanlarıyla irdelenmiştir. Çizgi romanın Uzakdoğu kültürüyle kurulmuş sıkı bağları bu bölgelerdeki tarihsel gelişiminin incelenmesiyle ortaya konmaya çalışılmış, bu haritadaki felsefe-din ilişkisi ve bu olguların görsel sanatlara yansıması araştırmaya dahil edilmiştir.







Toplumun her kesimine gazete ve süreli yayınlarla en ucuz yollarla ulaşabilen özgün çizgi roman örnekleri yapısı gereği görsel sanatlara karşı ilginin oluşmasına ve artmasına yol açabilmektedir. Ülkemizde çizgi romana karşı ilginin arttırılması ve bir sanat dalının yaşatılmaya çalışılması açısından önem taşımaktadır. Çalışmanın bu noktada aynı amacı taşıyan diğer araştırmalardan ayrılan tarafı Uzakdoğuyu konu almış olmasıdır. Çizgi romanla ilgilenen herkezin bu konuda bilgi sahibi olması ve Batıdaki örneklerin yanı sıra günümüzde oldukça güncel bir yer edinen, bu konuda önemli ve özgün gelişmeler elde etmiş Doğu toplumlarının çalışmalarının kavranması ülkemizde çizgi romanın çeşitlenmesi ve gelişmesi için irdelenmesi gereken bir konu haline gelmiştir. Batı toplumları çizgi romanın gücünü kabul etmekte, sınırları içinde ve dışında bu sanatın iletişim yönünü kullanmaktadır.




Batının çizgi roman örnekleri ülkemizde de belirli dönemlerde yayınlanmış, bu konuda bilimsel incelemeler ve kaynak yayınlar hazırlanmıştır. Bunun yanısıra Uzakdoğudaki çözümlemeler ve gelişimle ilgili ortaya konulan yayınlar oldukça az ve sınırlıdır. Bu konudaki eksikliği mümkün olan tüm yabancı kaynaklara ulaşmaya çalışarak gidermek amaçlanmış, bu bağlamda araştırmanın genç sanatçılar ve bu konuya ilgi duyanlar için faydalı bir başlangıç oluşturabileceği düşünülmüştür.
Ülkemizde çizgi roman sanatının yaygınlaşmasının, bu konuda yapılacak yeni ve deneysel çalışmalarla mümkün olabileceği, uygulamanın bu noktada sanatsal çalışmalara katkıda bulunabileceği düşünülmüştür. Uzakdoğu’da konu bakımından oldukça zengin içeriğe sahip olan çizgi roman kültürü bu özelliğini büyük ölçüde eğitim amaçlı kullanmaktadır. Araştırmanın uygulama aşamasında bu oluşuma benzer bir biçim alde edilmeye çalışılmıştır. Çizgi romanın sahip olduğu ilgi çekici sahnelerle ve akıcılık özelliğiyle hem okuma hem de izleme yoluyla çok daha akılda kalıcı etkiler yaratılabileceği düşünülmüştür.




Toplumların kültürlerine ait bilinmesi gereken değerler, Uzakdoğu’da resimli kitaplarla olduğu gibi çizgi roman sanatıyla da gelecek nesillere aktarılabilmektedir. Bu bağlamda mitolojik öykülerin yorumlanarak çizgi romana dönüştürülmesi ile varılabilecek sonuçlar, özgün bir sanat eseri yaratma kaygısı kadar kültür alanında önemli bir yeri olan mitosların çizgi roman okurları tarafından paylaşılabilmesini de sağlayacaktır.

Hiç yorum yok: