Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

17 Temmuz 2010 Cumartesi

Türkiye'nin tropikal meyve bahçesi: Alanya

Türkiye'nin tropikal meyve bahçesi: Alanya

Sıcak iklimiyle tarıma elverişli bölgeler arasında yer alan Antalya'nın Alanya ilçesi, turizmdeki başarısını tropikal meyve üretiminde de gösteriyor. Alanya'da yetiştirilen 26 çeşit tropikal meyveden, kiwanonun hasadı, Türkiye'de ilk defa bu yıl yapıldı.
Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu, Türkiye'de üretiminin büyük bölümü Alanya'da yapılan muz ile avakadonun yanı sıra ilçede 24 çeşit tropikal meyvenin daha yetiştirildiğini söyledi. Musluoğlu, 10 yıldır papaya üretimi yapılan Alanya'da bu yıl ilk kez kiwano meyvesinin hasadının yapıldığı bildirdi. Kiwanonun Türkiye'de ilk defa Alanya'dan piyasaya sunulduğunu kaydeden Musluoğlu, goji berry meyvesinin de bir ay sonra hasadının yapılacağını belirtti.
İlçede yetiştirilen tropikal meyvelerin yüzde 80'ini Türkiye'ye Alanya'nın tanıttığını ifade eden Musluoğlu şunları söyledi:
''Alanya Ziraat Odası olarak ilçemizde tropikal meyvelerden muz ve avakadodan sonra dragon fruit (ejder meyvesi), custard apple (Hint ayvası), longan (kedi gözü), mangis, salak meyve olarak tanınan, görünümü fındığa benzeyen pondoh, belimbing, jambu bangkok, jambu bıjı, rambutan rapıah, sawo, sadoks, mango, ananas, passiflora, pepino, guvava, pysalis (altın çilek), kiwano, goji berry (kurt üzümü), papaya, kivi, avakado, Şili sarı karpuzu, tamarillo da yetiştiriyoruz. Ürettiğimiz fidanları da papaya, pepino ve ananas başta olmak üzere değişik bölgelere gönderiyoruz. Türkiye'de ilk kez Alanya Ziraat Odası Meyvecilik Üretim İstasyonu'nda yetiştirilen dragon fruit, custard apple, longan, mangis, salak pondoh, belimbing, jambu bangkok, jambu bıjı, Rambutan rapiah meyvelerinin fidanlarını da kıyı bölgelere göndermeye başladık. Meyve üretim istasyonumuzda bu fidanların hasadı ise iki üç yıl içerisinde yapılacak.''

Kiwano meyvesinin hasadı Türkiye'de ilk kez yapıldı

Kiwanonun hasadı yapılarak süpermarket ve otellere satıldığını belirten Musluoğlu, goji berry meyvesinın bir ay sonra, salak pondoh meyvesinin ise gelecek yıl hasadının yapılacağını belirtti.
Güney Afrika ve Orta Amerika ülkelerinde yetiştirilen kiwanonun faydalarını antalatan Musluoğlu, şöyle konuştu:
''Jelly kavun olarak da bilinen bu meyve salatalıkgillerdendir. Kesildiği zaman içerisinde yüzlerce küçük çekirdek bulunur. Bu çekirdekleri kaplayan bir jel meyvenin içerisinde bu çekirdekleri tutar. Kavun, salatalık, muz ve limon birleşimi bir tadı vardır. Kiwano, cildin, saçların, tırnakların, diş etlerinin, dişlerin ve kemiklerin sağlıklı kalmalarını sağlar. İdrar yolları, solunum yolları enfeksiyonlarında vücudun direncini arttır.''

Yetiştrilen tropikal meyvelerin pazarlanması

Tropikal meyve yetiştirilen alan ve üretici sayısını arttırmayı hedeflediklerini anlatan Musluoğlu, üretimde yaşanan sorunları ve pazarlama sıkıntısını en aza indirmek amacıyla Tropikal Meyve Üreticileri Birliği'ni kurmayı planladıklarını söyledi. Alanya'da yetiştirilen tropikal meyvelerin Antalya'dan ihraç edilen ürünler arasında yer almasını istediklerini dile getiren Musluoğlu şöyle devam etti:
''Alanya'nın turistik bölge olmasından dolayı üretilen tropikal meyveleri ilçe bazında pazarlama sıkıntısı yaşamıyoruz. Bölgemizde yetişen ürünlerin pazarlanmasını kolaylaştırmak amacıyla üretici birlikleri kuruyoruz. Avakado ile Muz Üreticileri Birliği'ni kurduk. Türkiye'de yüzde 80'i Alanya'da üretilen yeni dünya için üreticiler birliği kurulması amacıyla bakanlığa başvurduk. Ürettiğimiz tropikal meyvelerin pazarlanmasını kolaylaştırmak ve üretiminde yaşanan sıkıntıları en aza indirmek amacıyla ya Tropikal Meyve Üreticileri Birliği ya da Papaya Üreticiler Birliği'ni kurmayı planlıyoruz.''

Hiç yorum yok: