Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

1 Temmuz 2010 Perşembe

Madımak'ın ateşi sönmedi

Madımak'ın ateşi sönmedi

Sivas'ta 35 kişinin şeriatçılar tarafından yakıldığı katliamın üzerinden 17 yıl geçmesine karşın Madımak'ın ateşi hâlâ sönmedi. Olaylar sırasında Aziz Nesin ile aynı odayı paylaşan ve son anda kurtulan yazar Lütfi Kaleli, katillerin korunduğunu ve hâlâ Avrupa'da Milli Görüş teşkilatının konuğu olarak yaşadıklarını söyledi.
Sivas’ta Pir Sultan Abdal’ı anma etkinliklerinde Madımak Oteli’nde 33 sanatçı ve iki de otel görevlisi olmak üzere 35 kişinin şeriatçılar tarafından yakılarak öldürüldüğü katliamın üzerinden 17 yıl geçmesine karşın Madımak’ın ateşi halen sönmedi.

2 Temmuz 1993 günü Madımak katliamına tanık olanlar ile olaylarda yaşamını yitirenlerin yakınları, o gün yaşadıklarını Cumhuriyet’e anlattı. Olaylar sırasında yazar Aziz Nesin ile aynı odayı paylaşan ve son anda kurtulan yazar Lütfi Kaleli, Sivas katliamının elebaşlarının kullanıldığını belirterek “Katiller korundular, şu anda da Avrupa’da Milli Görüş teşkilatının konukları olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Bugünkü siyasi iktidar 7 yılı aşkın süredir iktidarda. Her yıl birçok şey söylenmesine karşın atılabilmiş tek somut adım Madımak’ın kamulaştırılması. Yapılması gereken ise Madımak’ı en kısa sürede utanç müzesine çevirmek için adım atılmasıdır” dedi.

Sivas’ta yaşanan olayların Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimini değiştirmeye yönelik olduğunu vurgulayan Kaleli, o gün yaşananları “Atılan sloganlar bunu gösteriyordu ancak devlet yetkilileri bununla ilgili en ufak bir şey yapmadı. Olayların çıkmasının ardından Aziz Nesin ile odaya uzatılan itfaiye merdiveninden çıkmaya çalıştık. O dönem Refah Partisi Belediye Meclis Üyesi Cafer Erçakmak bizi ölüme götürmeye çalıştı. Benim imdat çığlıklarımla sivil bir polisin onu engellemesiyle aşağı indik. Birkaç dakika daha odada kalsaydık dumandan zehirlenecektik” sözleriyle anlattı. Kaleli, şöyle devam etti:

“Günümüzdeki iktidarının da niyetleri belli. Açık bir biçimde Cumhuriyetin, laik, demokratik yapısını bozmak, yargıyı etkisiz hale getirmek, kendi iktidarlarında şeriat devletine doğru götürüyor, Fethullah Gülenci bir yapılaşma var. Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığı yapmış Şeyh Sait anılıyor. Bunlara karşı olmak için bir olmalıyız ve iktidara gelmeliyiz. Çocuklarımıza aydınlık gelecek bırakmalıyız.”

Hiç yorum yok: