Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

15 Temmuz 2011 Cuma

Giacomo Casanova’nın Storia della mia vita (Yaşam Öyküm) romanından uyarlanan fantastik dram

Casanova mitinin çöküşü

Ünlü kadın avcısı Giacomo Casanova’nın Storia della mia vita (Yaşam Öyküm) adlı romanından uyarlanan fantastik dram Casanova mitini tersyüz ediyor.
Sinema
İtalyan usta Federico Fellini’nin sonsuz düş gücü Casanova’nın kadınlarını değil kadınların Casanova’sını betimliyor. Çeşitli kadınlarca baştan çıkarılan, aldatılan, terkedilen, kullanılan, aşağılanan Casanova yaşamı süresince yine de karşı cinsi anlamaya, sevmeye çabalıyor.

Mühendislik ve edebiyat eğitimi almasına karşın hiç kimse onun bu yönleriyle ilgilenmiyor. Venedik engizisyonu onu kara büyü yapmaktan, kilisenin yasakladığı kitapları bulundurmaktan, dine karşı kötü konuşmalar yapmaktan ötürü tutukluyor.

Sevdiği kent Venedik’i terketmek zorunda bırakılan, yıldızların hareketlerine, gezegenlerin etkilerine inanan ünlü çapkın Paris’e gidip soyluların arasına karışıyor.
Casanova burada dünyaya erkek olarak geleceğine inanan Markiz d’Urfé’nin oyuncağı oluyor, yaşamının aşkı Henriette tarafından terkediliyor. Londra’da fahişelerden hastalık kapıyor, dünyanın en güçlü, en iri kadını Angelina’yla bilek güreşi yapıyor, Roma’da arabacı Righetto ile cinsel güç konusunda yarışıyor, Dr. Moebius’un bilim kadını kızlarıyla flört ediyor.

Kadınların bedeninde yaptığı bu tinsel yolculuk sonunda Casanova’yı dünyanın en büyük sarayının bulunduğu Gotenborg’a getiriyor. Burada mekanik kadın Rosalba’ya rastlayan Giacomo onun etkisinden kurtulamıyor.

Aynı zamanda ressam olan Fellini’nin düş gücünün doruğa ulaştığı görsel fresk şöleninde Casanova’da Donald Sutherland unutulmaz bir yorum sunuyor. Danilo Donati’nin kostümleri, çevre düzeni etkileyici.

Il Casanova di Federico Fellini (Fellini’den Casanova)

Yönetmen: Federico Fellini
Oyuncular: Donald Sutherland, Tina Aumont, Mary Marquet, Cicely Browne, Olimpia Carlisi, Daniel Emilfork, Carmen Scarpita/ 1976, 148 dakika, Tepe Film.

Format: Dvd
Yaşam ve İnsan için herşey

Hiç yorum yok: