Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

29 Nisan 2011 Cuma

Çocuklar da Huzuru Yogada Buluyor.. Çocuk Yogası

NEDEN ÇOCUK YOGASI ?

Çocuk yogası, çocuklara hareketlerle hayal güçlerini kullanmayı, doğru nefes almayı ve vücutlarını nasıl rahatlatabileceklerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Okul öncesi çocukların çok esnek vücutları vardır. Fakat okul yaşantısına başlar başlamaz, uzun süre oturmalar, omurganın doğal devingenliğinin bozulmasına neden olur. Yoga ile bu esneklik korunabilir.

Çok sayıdaki bu hareketler, hazım problemi,uyku düzensizliğine veya eklem ve kas problemi çeken çocuklara yardımcı olur.

4 ile 7 yaşları arasındaki çocukların hayal güçleri sınırsızdır. Daha esnek, istekli ve enerji dolu olurlar. Çocuk yogasıyla yapmaya çalıştığımız şey, bütün bu güçleri yaşantıları boyunca geliştirip, kullanmalarını sağlamaktır.

Çocuk yogası, bu yaş grubundaki çocuklara değişik yoga hareketleri, nefes çalışmaları, rahatlama teknikleri ve vizyon geliştirme, eğlenceli hikayeler aracılığı ile yapılır. Böylece eğlenerek, yogadan yararlanırlar. Her bir hikaye çocuğun kendine olan öz saygısı ve güvenini geliştirmeye yarar. Rekabetsiz ve güvenli bir ortamda kendi kişiliklerini ve yaratıcılıklarını ifade etmeleri sağlanır.


Çocuklarda kendi duygularını anlama yetisi yeteri düzeyde gelişmediği için sorunlarını daha çok davranışlarıyla göstermeye çalışırlar. Bir çocuğun duygusal uyumunu dengelemek ve beden, zihin ve ruh olgunluğunun aynı paralellikte gelişmesi için çocuklara yoga yaptırmanın yararı çok büyüktür.

Yoganın yararlarını kısaca şu başlıklarda toplayabiliriz.

· Nefes çalışmaları; konsantrasyon ve enerji seviyesinin yükselmesini sağlar.
· Rahatlama teknikler; zihni sakinleştirir ve hafızayı geliştirir.
· Hareketler; bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
· Karın ve sırt kaslarının kuvvetlenmesini sağlar. Vücudun şekillenmesini, doğal esnekliğini korumayı sağlar. Özellikle çok uzun süre televizyon seyrederek ve bilgisayarda oyunlar oynayarak, duruş pozisyonlarında oluşan problemleri düzeltmede yararlıdır.
· Kendini ifade etme ve yaratıcılık gelişir.
· Yoga, denge ve kordinasyon gelişimini sağlar.
· Uyku düzenine yararı var.
. Yoga hareketleri günlük hayatta oluşan endişe, kaygı ve negatifliklerin
üstesinden gelmeyi ve kendine güven duygusunun gelişmesine yardımcı olur.

Çocuklar yoga yapmaya başladıklarında, yetişkinler gibi zihinlerinde yerleşmiş fikirler yoktur. Onlar için yoga hikayelerle, oyunlarla, eğlendirici egzersizlerdir. Yoga dersleri tamamen güvenli ve rekabetsiz ortamda verilir.
Olumlamalarla kişisel gelişimlerine katkıda bulunulur.

Hiç yorum yok: