Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

29 Nisan 2011 Cuma

Nadi Shodhana

Nadi Shodhana

Nadi shodhana, kan damarlarının temizlenmesi anlamına gelir. Sankskritçe’de nadi kanal shodhana temizlenme demektir.

Sağlıklı bir insanda nefes her iki saatte bir burun delikleri arasında değiş tokuş yapar. Eğer nefes 2 saatten fazla sadece tek bir burun deliğinden alınıp veriliyorsa, bunun sağlığımız üzerinde olumsuz etkileri vardır. Eğer sağ burun deliğimiz söz konusu ise, zihinsel ve sinirsel rahatsızlıklar meydana gelir. Eğer sol burun deliği söz konusu ise, kronik yorgunluk ve beyin işleyişinde azalma meydana gelir. Daha kolay hastalanır ve grip oluruz.

Her iki burun deliğini kullanmak dengeli bir insan olmamızı sağlar.

FAYDALARI:

* Kan dolaşımını sağlar, daha iyi bir dolaşım. Daha iyi bir bağışıklık sistemi demektir.
* Beynin her iki yarım küresinin canlanmasını sağlar.
* Atardamarlar ve toplardamarlar temizlenir ve akciğerler toksinlerden arınır.
* Bedenden istenmeyen yağlar atılır. Derin oksijen alma yağ yakışında en önemli faktördür. Bedenden toksin atıldıkça, daha sağlıklı beslenme ve düşünme alışkanlıkları edinmiş oluruz.
* Endişeyi ve stresi azaltır, sinirleri güçlendirir.

UYGULAMA:

Oturmakta zorlanıyorsanız sandalye üzerinde uygulama yapabilirsiniz.

1. Sırtınız dimdik oturun. Sağ burun deliğinizi sağ başparmakla kapatın. Önce sol burundan derin bir nefes verin. Sol burun deliğinden derin nefes alın (4 saniye kadar)
2. Hemen sol burun deliğini sağ yüzük ve serçe parmağıyla kapatın.(Bu arada işaret ve orta parmak avuç içine doğru kıvrılmış duruyor. Eğer bu parmak duruşunu uygulamakta zorluk çekiyorsanız sadece başparmak ve işaret parmağını kullanmakla yetinin.) Aynı anda iki burun deliği 1 saniye kadar kapalı kalsın.
3. Şimdi sağ burun deliğini başparmağı kaldırarak açın ve nefes verin (8 sn)Bu bir tur etti.
4. Şimdi nefes verdiğiniz taraftan nefes alın kapatın, diğer burundan nefes verin. Bu şekilde her iki burun deliği dönüşümlü olarak kullanılmış olur.3 turla başlayın ve 8–10 tura kadar çıkın.

Burun tıkalı ise veya nezleyken uygulama yapılmamalıdır.

Hiç yorum yok: