Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

14 Mayıs 2010 Cuma

Nefesle Doymak

Nefesle doyabilirsiniz!
  NEfesle doymak Nefes tekniklerini kullanarak doyacak ve bedendeki yıpranmayı en aza indirerek yaşam kalitemizi belki de süresini arttırabileceksiniz.

Her ne kadar siz doymayı yalnızca midenizle sınırlasanız da ben size doymanın midenizle sınırlı olmadığını anlatacağım. Yemek yemenin temel amacı bedene yaşamak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi vermesidir. Beden, besinlerden elde ettiği katı maddeyi kendi içinde bir dizi işlem sonucunda nefes almak, düşünmek, hareket etmek ve yaşamsal sistemlerini ayakta tutmak için ihtiyaç duyduğu enerjiye dönüştürür. Bu, oldukça karmaşık bir işlemdir ve bu işlemin sonucunda beden "sağlıklı" olarak kabul eden bir denge durumunda yaşamayı sürdürür.


Bütün canlıların yaşamak için enerjiye ihtiyaç duydukları bir gerçektir. Aslına bakarsanız bir enerji okyanusunun içinde yaşıyoruz ve gördüğümüz her şey enerjinin bir türü. Yaşam dediğimiz şey ise farklı türdeki enerjilerin birbirlerine dönüşümünden başka bir şey değil. Enerjinin en yüksek formu ise ışıktır.

Bir bitki besinini güneşten, dolayısıyla ışıktan ve topraktan alır. Güneşten gelen enerjiyi topraktan gelen besinler ile birleştirerek yaşaması ve büyümesi için gerekli olan yaşamsal enerjiyi üretir. Varoluşu için bu iki kaynaktan faydalanması gerekir ama bu kaynaklar içinde en çok güneşe ihtiyacı vardır.

Aslına bakarsanız bir hayvanın da güneşten ya da ışıktan gelen enerjiye ihtiyacı vardır. Fakat hayvanın bedeni ışıktan gelen enerjinin tamamını ömüzseyecek güçte değildir. Bu nedenle de bitki ile beslendiğinde, bitkinin içinde bulunan ve güneşten elde ettiği enerjiyi kendi bedenine almaktadır.

Et ile beslenen bir hayvan ot ile beslenen hayvana göre ışıktan daha az enerji alabilmektedir. Bu nedenle, et yiyen hayvan ot yiyen hayvanla beslenerek, bu hayvanın içinde bulunan ışığın enerjisini kendi bedenine almaktadır. Sizin anlayacağınız bitki, enerjisinin büyük kısmını ışıktan elde etmektedir. Ot yiyen bir hayvan ihtiyaç duyduğu ışığın enerjisinin büyük kısmını bitkiden, et yiyen hayvan ise ot yiyen hayvandan elde eder.

Sonuçta, et yiyen hayvan da ot yiyen hayvan da, bitki de yaşamını sürdürebilmek için ışığın içinde bulunan enerjiye ihtiyaç duyar. Doğrudan doğruya ışık ile beslenen bir canlı, daha katı maddeler ile beslenen bir canlıya oranla daha uzun yaşamaktadır. Bu anlamda, bitki ile beslenen bir hayvan da et ile beslenen bir hayvandan daha uzun yaşamaktadır. Örnek olarak kaplumbağalara bakabilirsiniz. Bazı balina türleri ve kaplumbağalar en uzun yaşayan hayvanlardandır. Elbette uzun yaşayan balina türlerinin sebze ile değil plankton ile beslendiklerini biliyorsunuz. Peki planktonların, denizlerde yaşayan mikroorganizmalar olduğunu ve tıpkı bitkiler gibi atık olarak havaya oksijen karıştırdıklarını biliyor musunuz? Aslına bakarsanız atmosferimizde bulunan oksijenin büyük bir kısmı planktonlardan gelmektedir.

Gördüğünüz gibi en uzun yaşayan hayvanların tamamı bitki ya da plankton ile beslenmektedir. Peki dünya üzerinde bilinen en uzun yaşayan canlı nedir? Bildiniz, ağaçlar!

Bana bitkilerle beslenen ama uzun yaşamayan hayvanların da olduğunu söyleyeceksiniz. Haklısınız. Aslına bakarsanız bunun basit bir nedeni var. Bir hayvanın uzun yaşamasını sağlayan şey yalnızca bitki ile beslenmesi değil aynı zamanda solunum alışkanlığıdır. Uzun yaşayan hayvanların büyük bir kısmının 1 dakikadaki solunum sayısı, daha kısa yaşayan hayvanlardan azdır. Kaplumbağa ve balina gibi uzun yaşayan hayvanların solunumları yavaş, uzun ve derindir.

Bir örnek olması açısından aşağıda bazı canlıların dakikadaki solunum sayılarını ve kaç yıl yaşadıklarını görebilirsiniz:
Canlı Solunum Sayısı (dakikada) Ömür (yıl)
Fare 163 1,3
At 8/15 50
Fil 4/6 69
Dev Kaplumbağa 2/3 190
Balina 2 220
İnsan 12-15

Gördüğünüz gibi solunum biçimi, süresi ve uzun yaşam arasında bir bağlantı vardır. Bir insan nefes teknikleri kullanarak kendisi için biçilmiş olan dolu dolu kullanabilir. Bir insanın potansiyel olarak gerçek ömrünün ne kadar olduğu bilinmemekle birlikte, 160 yıl civarında olduğu tahmin edilmektedir. Doğru nefes teknikleri bu süreye yaklaşmamızı, yaklaşamasak bile yaşam kalitemizin artmasını sağlayabilir.

Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam sürmenin koşullarından önemli iki tanesi doğru besin seçimi ve doğru nefes alışkanlığıdır. Doğru nefes alışkanlığı hem içimize aldığımız havanın miktarını hem bedenimizden attığımız karbondioksidin miktarını hem de hava ile birlikte içimize çektiğimiz canlılığı anlatmaktadır. Nefesi etkili bir şekilde kullandığımızda yalnızca bedenimizi oksijenle doldurup karbondioksitten arınmakla kalmaz aynı şekilde içimizi yaşam enerjisi ile de doldurabiliriz. Bu enerjinin artması ise bedenin enerji depolarını dolu tutarak besinlerden aldığımız enerjiye olan ihtiyacımızı azaltmaktadır.

Bedenin doyması demek, hücrelerimizin ve tüm sistemlerimizin yaşamak için ihtiyaç duyduğu enerji ile dolması anlamına gelmektedir. Yanlış beslenme ve yanlış soluma alışkanlığı olan bir insan, midesini ne ile doldurursa doldursun doyamayacaktır. Doymak, mide ya da sindirim sistemi ile ilgili bir mesele değildir. Doymak, hücrelerimizin işlevlerini sürdürmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi temin etmesi ile ilişkilidir. Bu nedenle eğer hücrelerimizi enerji ile dolduracak şekilde nefes almayı başarabilirsek besinlerden alacağımız enerjiye duyduğumuz ihtiyaç biraz daha azalacaktır. Bu sayede nefesle doyacak ve bedendeki yıpranmayı en aza indirerek yaşam kalitemizi belki de süresini artırabileceğiz. (Cem Şen)

Cem Şen kimdir?
1968 yılında doğdu. 1981 yılında savaş sanatları eğitimi almaya başladı. 1987 yılında Zen Budizm’in Türkiye’deki temsilcisi olan İlhan Güngören ile tanıştı ve 1987-1990 yılları arasında Güngören’in asistanlığını yaptı. Bir yandan Güngören’i Zen çalışmalarında ve Tai Chi Ch’uan derslerinde destekleyen Cem Şen aynı zamanda Namık Ekin, Mustafa Aygün gibi eğitmenlerle savaş sanatları eğitimini sürdürdü. 1990 yılında ilk çeviri eseri yayınlandı.

Sırasıyla Mantak Chia, Master Wang, Master Wu, Eric Steven Yudelove gibi ustalardan eğitim alan Cem Şen aynı zamanda bu ustalardan farklı sistemleri öğretme yetkisi de aldı. Halen ustalar ile çalışmalarını ve dünyanın farklı yerlerinde bulunan yaşayan büyük bilgelerle iletişimini ve arayışlarını sürdürmektedir. Cem Şen Yaşam Merkezini kurmuş olan Cem Şen’in içlerinde “Enerjinin Dansı: T’ai Chi Ch’uan” ve “Dolmuşa Binme ve Dolmuştan İnme Sanatında Zen” adlı kitaplarının da bulunduğu 8 kitabı ve yaklaşık 40’a yakın çeviri eseri bulunmaktadır.

Hiç yorum yok: