Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

28 Mayıs 2010 Cuma

4 mevsim çiçekli kiraz ağaçları

4 mevsim çiçekli kiraz ağaçları

Japonlar, tüm yıl boyunca açan kiraz ağacı yetiştirdi. Bu yeni tür kiraz ağacı, baharda çiçeklerin tomurcuklanması için bir soğuk hava dönemine ihtiyaç duymuyor.

Yüzyıllardır baharın gelişini, çiçek açan kiraz ağaçlarının altında oturarak karşılayan Japonlar, küresel ısınma yüzünden ağaçlar hem zamanından önce hem de az açmaya başlayınca bu geleneklerinin tehlikeye düşmesi kaygısına düştü.
Daily Telegraph'ın haberine göre, Dr. Tomoko Abe ve ekibi, bu tehlikeye karşı, her mevsim açan, çiçekleri daha uzun süre dayanan, daha çok çiçek veren kiraz ağacı yetiştirerek cevap verdi.


Bu "süper kiraz ağacını" yetiştirmek için araştırmacılar, Keiou-Zakura 13 türü kiraz ağacının dallarında mutasyona yol açmak için karbon iyon huzmeleri kullandı. Bu dallar daha sonra aşılanarak Nişina Otome adı verilen yeni bir kiraz türü yetiştirildi.
Bu yeni tür kiraz ağacı, baharda çiçeklerin tomurcuklanması için bir soğuk hava dönemine ihtiyaç duymuyor. Bunun sonucunda da dört mevsim çiçek açabiliyor.
Dr. Tomoko Abe, 1990'dan beri hava sıcaklığının belirgin biçimde arttığını belirterek, kiraz ağaçlarının verimli şekilde açması için en az 8 bin saatlik soğuk havaya ihtiyaç duyduklarını, ancak ülke giderek ısındığı için bunun sağlanamadığını söyledi.

Hiç yorum yok: