Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

22 Mayıs 2010 Cumartesi

Eşek (Equus asinus) Eşşek Resimleri, Eşekler Hakkında Bilgiler, Eşeklerin Çiftleşmesi, Eşeklerin Üremesi




Eşeklerin inatçı oldukları yönünde olumsuz bir inanç vardır, gerçekte de sahiplerinin bu hayvanların oldukça gelişmiş kendini koruma dürtülerini yanlış anlamalarından kaynaklanmaktadır. Bir eşeğe, zorlayarak veya korkutarak, kendi yararına olmadığına inandığı bir işi yaptırmaya çalışmak oldukça zor bir iştir.

Bu davranış atlardakinin neredeyse tam tersidir çünkü bir at, örneğin, güvensiz bir zemin üzerinde yol alma konusunda eşeklere göre çok daha sorunsuz bir tavır çizer.





Ülkemizde eşşekler genellikle yük taşımak için kullanılır. Eşekler eskiden hemen hemen tüm bölgelerimizde beslenirken şu anda eşek besleyenlerin sayısı oldukça azalmıştır. Eşekler eskiden kervanların önünde ilerlermiş çünkü eşekler yolun en düzgün koşullarında ilerler ve dibini görmedikleri suda ilerlemezlermiş.





Ülkemizde eşşekler genellikle yük taşımak için kullanılır. Eşekler eskiden hemen hemen tüm bölgelerimizde beslenirken şu anda eşek besleyenlerin sayısı oldukça azalmıştır. Eşekler eskiden kervanların önünde ilerlermiş çünkü eşekler yolun en düzgün koşullarında ilerler ve dibini görmedikleri suda ilerlemezlermiş.



Eşşekler oldukça zeki hayvanlardır. Eşekler bir işin kendi yararına olmadığını düşünürse, eşeklere o işi yaptırmak oldukça zordur. (Eşeklerin inatçı olmalarının aslı budur.)

Eşeklerin davranış ve bilişleri üzerine yapılan ciddi çalışmalar görece sınırlıysa da bu hayvanlar oldukça zeki, dikkatli, arkadaş canlısı, oyuncu ve öğrenmeye meraklı gibi gözükmektedirler.


Bilimsel sınıflandırma

Âlem: Animalia

Şube: Chordata

Sınıf: Mammalia

Takım:Perissodactyla

Familya: Equidae

Cins: Equus

Altcins: Asinus

Tür: Equus asinus



EŞŞEKLERİN ÇİFTLEŞMESİ, EŞŞEKLERİN ÜREMESİ

Eşekler ortalama 30-35 yıl yaşar ve 2-2,5 yaşında üreme çağına girerler. Dişi eşek (****) yaklaşık bir yıl süren gebelik döne*minden sonra genellikle bir, bazen iki yavru (sıpa) doğurur. Erkek eşek (eşek aygırı) atın dişisiyle (kısrakla) çiftleşirse katır denen kısır melezler elde edilir. Dişi eşek ile erkek atın (aygırın) melezi olan katırlara da genellikle ester denir
Eşek (Equus asinus)

Atın çok yakın akrabasıdır, ama ilk bakışta attan kolayca ayırt edilebilir. Gövde yapısı ata oranla daha küçük, omuz yüksekliği daha az. kulakları daha uzun, yelesi daha kısa ve dik tüylü, kuyruğunun da yalnız ucu püsküllüdür. Üstelik ne at kadar hızlı koşabi*lir, ne de yürüyüşü atınki kadar zariftir. Anırması da atın kişnemesi kadar kulağa hoş gelmez. Buna karşılık çok güçlü ve dayanıklı olduğu için insana en yararlı evcil hayvanlar*dan biri sayılır.





Eşek belki attan daha önce evcilleştirilmiş, yük ve binek hayvanı olarak kullanılmıştır. Bugünkü evcil eşeklerin atası olan yaban eşekleri, sayıları azalmakla birlikte Asya ve Afrika'da yabanıl yaşamlarını sürdüren iri yapılı, hızlı hayvanlardır. İki tür yaban eşeği vardır. Bunlardan biri İran, Afganistan, Tür*kistan, Moğolistan ve Tibet yaylalarında yaşa*yan Asya yaban eşeği ya da kulan (Equus hemionus), öbürü de Afrika'nın düzlüklerin*de ve çöllerinde yaşayan Afrika yaban eşeği*dir (Equus asinus ya da Equus africanus). Kulan da eskiçağlarda evcilleştirilmiştir, ama bugün dünyanın hemen her yanındaki evcil eşekler Afrika yaban eşeğinin soyundan gel*medir.



Eşeklerin postu genellikle boz, bazen kah*verengi ya da tümüyle kara, seyrek olarak da alacalıdır. Sırtında boydan boya uzanan kara bir çizgi, omuzlarında bunu çapraz olarak keserek iki yana doğru inen ikinci bir çizgi bulunur. Yere çok sağlam ve dengeli bastığı için özellikle dağlık yörelerde attan daha güvenilir bir binek ve yük hayvanıdır. Anado*lu'da köylüler tehlikeli keçiyollarından geçer*ken eşeklerinin kuyruğuna tutunarak hayva*nın izlediği yoldan giderler. Ayrıca eşeğin ağır yük taşımaya ve çalışmaya dayanıklılığı, azla yetinmesi Türkiye'de ve birçok ülkede insan*ların yüzyıllardır eşekten yararlanmasında önemli rol oynamıştır.

Eşek (Equus asinus) Eşşek Resimleri, Eşekler Hakkında Bilgiler

Hiç yorum yok: