Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

25 Haziran 2011 Cumartesi

Tarih, doğa ve denizin buluştuğu nokta: Karabiga

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı antik bir liman kenti konumunda bulunan Karabiga beldesi, yemyeşil doğası, masmavi denizi ve derin tarihiyle turizmcilerin yeni gözdesi haline geldi.
Biga'ya 20 kilometre mesafede bulunan, mitolojik adı ''Priapos'' olan ve deniz kıyısında bulunan beldeye, kara yolunun yanı sıra deniz ve hava yoluyla da ulaşmak mümkün. Beldeden deniz yolu ile Tekirdağ'a da seferler düzenleniyor. İstanbul'a da deniz seferlerinin başlaması için çalışma başlatılan beldede ayrıca tek motorlu uçakların inebildiği küçük bir hava alanı da bulunuyor.
Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş, turizmde en önemli olan unsurların başında ulaşımın gediğini, kolay ulaşılabilir bir belde olduklarını söyledi. Karataş, ''Avrupa'ya, yani Tekirdağ'a şu anda iki feribotumuz çalışıyor. Bu feribotların Karabiga, Tekirdağ, Avşa ve Marmara Adası bağlantısı da var. Ayrıca buradan İstanbul'a deniz seferlerinin yapılması için de iyi bir oluşum içindeyiz'' dedi.

Çanakkale Valiliği ile Çanakkale Boğazı ile adalar arasında deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ AŞ'nin, konuya olumlu baktığını ifade eden Karataş, ''Bu da olursa daha kolay ulaşılabilir bir belde olacağız. Havaalanımız hem yangın söndürme uçaklarının kullandığı, hem de tek motorlu uçakların inip kalktığı bir alan'' diye konuştu. Beldenin 3 bin olan nüfusunun yaz mevsiminde 10 binin üzerine çıktığını dile getiren Karataş, turizmin gelişmesiyle her geçen yıl nüfus artışının daha da fazlalaştığını ifade etti.

'Tarih, doğa ve denizin buluştuğu noktadayız'

Belediye Başkanı Karataş, Karabiga'nın turizmde son yıllarda daha tanınır hale geldiğini, bunda belediye olarak yaptıkları çalışmaların etkili olduğunu söyledi. Sahile paralel olarak 3 kilometrelik bir yürüyüş alanı oluşturduklarını, vatandaşların yürüyüşlerini denizi izleyerek yapabildiğini dile getiren Karataş, ''Kadınlar Hamamı Plajı''nın da hizmete girdiğini bildirdi. ''Bu bölgede Mavi Bayrağı dalgalandıracağız'' diyen Karataş, atık su arıtması işi için 2,5 milyon liralık yatırım çalışmalarının olduğunu kaydetti.
Karataş, geniş bir arazi yapısına sahip olduklarını, 840 bin dönümlük alanda imar yetkilerinin bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''Bu çok geniş bir alan. Buraya çok sayıda sanayi kuruluşu yatırım amaçlı geliyor. Gelince de yatırımın kirli mi, yoksa temiz mi? olması tartışılıyor. Bu bizim yetkimizin dışında olduğu için çok fazla karar veremiyoruz. Termik santrallerden bahsediyorum. Bu konu için geniş bir müracaat var bölgemize. Sanayi kuruluşları 49 yıllığına arazileri kiralayıp, bu bölgeye enerji yatırımı yapabiliyor. Yerel yönetimlere ve halka sorulmadan yapılan bu yatırımlar, bizi sıkıntıya sokuyor. Bir, 2 ya da 3 tanesi tamam da, daha fazlasına gerek yok. Bütün Türkiye'nin enerji ihtiyacını bu bölge mi karşılayacak? Şu anda faaliyette olan 6 termik santral var, 4 tane de müracaat olduğunu biliyoruz. Sayı fazla olmaya başladı.''
Karabiga'da turizm süresinin kısa olduğunu, turizmin yanında temiz sanayinin beldeye gelmesini desteklediklerini anlatan Karataş, ''Tarih, doğa ve denizin buluştuğu noktadayız. Bölgemiz kirlenmemiş ender yerlerden biri. Bozulmamış doğasıyla huzur veren bir yer burası. Bu yerin temiz kalarak gelişmesini istiyoruz'' dedi.

Yaşam ve İnsan için herşey

Hiç yorum yok: