Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

29 Haziran 2011 Çarşamba

Kimine göre vahşet kimine göre tutku: Boğa güreşi

Kimine göre tutku, kimine göre vahşet olarak görülen İspanyol geleneği boğa güreşleri, tam 9 asırdır devam ediyor.
AA
Unusual Life Game Forums- 12. yüzyılda kralların taç giyme töreninde soyluların at üzerinde boğaya meydan okumalarıyla başlayan bu gelenek, 18. yüzyıldan itibaren arenalarda boğa ile matadorun yüz yüze geldiği bir gösteriye dönüştü.


Boğa güreşleri, mevcut durumda İspanya dışında güney Fransa ve Portekiz (boğa öldürülmeden) ile Meksika, Kolombiya, Ekvator, Peru, Bolivya, Venezuela ve Kosta Rika gibi bazı Latin Amerika ülkelerinde yapılıyor.


Gerek geçmişte, gerekse günümüzde her zaman tartışmaya konu olan boğa güreşleri, bazı krallar ya da parlamentolar tarafından yasaklanırken, bazıları tarafından da ulusal değer veya kültürel miras ilan edildi.


İspanya'da, 1991 yılında Kanarya Adaları ve 2011'de Katalonya bölgelerinde boğa güreşlerinin yasaklanmasıyla ilgili karar alınmasına karşın, İspanya'nın diğer bölgelerinde yılda yaklaşık 750 kadar boğa güreşi düzenleniyor.
Turistlerin de yoğun ilgisini çeken boğa güreşlerinden dolayı yılda dönen paranın bir milyar avroyu bulduğu söyleniyor. İspanyol ekonomi gazetesi Expansion'da yer alan bir haberde, bir haftalık boğa güreşi etkinliğinin yapıldığı kente bıraktığı gelirin 6 milyon avroyu geçtiği belirtilirken, İspanya'da futbol dışında hiçbir etkinlikten bu kadar gelir elde edilmediğina işaret edildi.
İspanya'nın kuzeyindeki Pamplona kentinde her yıl 6-14 Temmuz tarihleri arasında yapılan, akşam arenaya çıkacak boğaların sabah erken saatte insanlarla birlikte sokakta koşturmasıyla ün alan San Fermin Festivalinin kente sağladığı ekonomik kaynak 21 milyon avro olarak hesaplanıyor.
Bu arada, İspanya'da son yıllarda yapılan anketlere göre halkın sadece yüzde 25 ila yüzde 30'u boğa güreşlerinden yana görüş bildirirken, büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yüzde 70'in üzerindeki oran ise boğa güreşlerine hiçbir ilgisi olmadığını söylüyor. Başta Madrid ve Barcelona olmak üzere büyük kentlerde boğa güreşi karşıtlarının gösterilerine sık sık rastlanabiliyor.
Öte yandan, boğa güreşlerinde kullanılan boğalar tamamen doğada, yabani bir şekilde yetişirken, hayatlarındaki ilk matadoru ve kalabalık insan grubunu arenaya çıktıklarında görüyor. Boğanın güç sembolü olduğu bu güreşler, geleneksel olarak erkeklerin meydan okuması ve matadorun toplumun saygınlığını ve prestijini kazanması olarak değerlendiriliyor.


İspanya'da bir boğa güreşi etkinliğinde 6 boğa ve 3 matador arenaya çıkarken, her matador ikişer kez boğayla karşı karşıya geliyor. Arenaya çıkan boğa, ilk olarak "lidia" olarak adlandırılan yardımcı matadorlar tarafından pembe renkli örtüyle (capeto) oynatılarak kızdırılırken, daha sonra at üzerinde gelen "pikadorlarca" kargıyla sırt kısmında delik açılıyor. Açılan deliğin olduğu bölgeye "banderilleroslar" tarafından küçük, renkli tüylü kargılar saplanan boğa, son olarak matador ile arenada karşı karşıya bırakılıyor.


Bir boğa güreşini izlemek için gişedeki giriş bilet ücreti normalde 40 ile 150 avro arasında değişirken, önemli arenalarda veya ünlü matadorların olduğu boğa güreşlerinde bu fiyat 750 avroyu bulabiliyor.
Yaşam ve İnsan için herşey

Hiç yorum yok: