Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

8 Mayıs 2011 Pazar

Hayata benzeyen bir filmde mi rol almak yoksa filme benzeyen bir hayat mı yaşamak isterdiniz?

Kuantum Drama -

Hayat, -bir bakıma- bir sinema filmi gibidir. Sinema mı hayata benzer yoksa hayat mı sinemaya, hala tartışılıyor. “Hayatım gözlerimin önünden bir film şeridi gibi geçti” deyişi de hayatın sinemayla olan ilişkisinin toplum tarafından nasıl özümsendiğinin bir göstergesidir. Eğer hayatı bir filme benzetirsek, her an “sahneleri” ve her gün “sekansları” oluşturur. Biz, çoğu zaman fark etmesek de mükemmel bir kurguya sahiptir. Hepimiz, adına “hayatım” dediğimiz bir filmin içinde oynarız.
Bu filmde bizim dışımızda daha birçok “oyuncu” vardır. Değişik mekanlarda, değişik kostümlerle ve değişik makyajlarla süsleriz bu filmi. Ve her birimizin biricik rolleri vardır. Bu roller, doğduğumuz andan itibaren bize bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde sufle edilmeye başlanır. Ve bir zaman gelir ki, senaryoda hata ya da eksik aramaya başlarız. Çünkü biz aslında başka rolleri kendimize yakıştırırken senaryo buna engel olur. Ya da bazen oynadığımız rolden memnunken bir anda senaryo değişiverir. Bunun nedeni, genellikle, kendi filmimizi başkalarının yönetmesidir. Halbuki herkesin kendi filmini yazmaya, oynamaya ve yönetmeye hakkı ve becerisi vardır.

Kuantum Drama sayesinde, kişinin aile yaşamının “drama”sı sahnelenir. Aile içindeki tüm ilişkiler, perde arkasında kalan ve bu ilişkileri etkileyen durumlar, duygular, biçilmiş roller ve beklentiler ortaya serilir. Danışan, dramanın dışında kalır ve belki de hayatında ilk defa önünde sahnelenen bu oyunu dışarıdan izleme şansını elde eder. Anne-baba ve atalardan taşınan inançlar, duygular, roller, yükler, sorumluluklar ve ağırlıklar fark edilir, iade edilir ve kişi özgürleşir. Bu özgürleşme sayesinde kişi, hayatında belki de ilk defa kendi kaderinin yolunda gitme cesareti bulur. Birçok katılımcının “mucize” olarak adlandırdığı bu teknik, onların hayatlarında inanılmaz sıçramalar yapmalarına imkan sunmuş ve şifa bulmalarına yardımcı olmuştur.

Peki, siz hayata benzeyen bir filmde mi rol almak yoksa filme benzeyen bir hayat mı yaşamak isterdiniz?

Elimdeki senaryodan memnun değilim ve ben kendi hayatımın yönetmeni olmak istiyorum diyorsanız “Kuantum Drama” çalışmasını deneyin.

Dramalarda “oyuncu” olarak katılım sağlamak isteyen kişiler için de faydalıdır. Zira onlar da “yaşamak” ile “oynamak” arasındaki farkı fark ederek, hayatlarında farkındalık yaratma şansı elde ederler.

Hiç yorum yok: