Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

13 Ağustos 2010 Cuma

Cinsel ilişkiye gerçekten gerek var mı? - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler

Cinsel ilişkiye gerçekten gerek var mı? - Yaşam Oyunu - Ezber Bozan Sıradışı Hareketler: "Cinsel ilişkiye gerçekten gerek var mı?

Yaklaşık iki milyar yıl önce tek hücreli bir organizma çifti, korkunç bir yanlış yaptı ve sevişti. Bugün hâlâ bunun sonuçlarını yaşıyoruz.
Cinsel birleşme yoluyla üreme gezegenimiz üzerindeki canlı türlerinin büyük bir çoğunluğu tarafından yeğlenen bir üreme yöntemi olmakla birlikte, evrimsel açıdan birçok eksikleri de var. Uygun bir eşin bulunması ve onun elde edilmeye çalışılması öylesine yoğun bir çabayı ve zamanı gerektiriyor ki, bu zamanın doğrudan yavruya harcanması çok daha yararlı olur. Üstelik, cinsel ilişki, canlı türlerinin Darwinci bir sağlıklı bedene ulaşmaları açısından da en iyi yöntem değil. Her bireyin evrimsel hedefi bir sonraki kuşağa olabildiğince çok sayıda genin aktarılması ise, bir klon oluşturmak çok daha kolay bir yöntem olabilir.



Gerçek şu ki, insanların ve öteki hayvan, bitki ve mantar türlerinin cinsel ilişkiyi, söz gelimi tomurcuklanmaya neden yeğledikleri tam olarak bilinmiyor. Yale Üniversitesi evrimsel dirimbilim uzmanlarından Stephen C. Stearns cinselliğin neden bu denli yaygın olduğu yönünde 40 farklı kuramın tartışılmakta olduğuna dikkat çekiyor. Her bir kuramın kendine göre birtakım eksikleri olmakla birlikte, şimdilerde Red Queen (Kızıl Kıraliçe) savı başı çekiyor.

Adını Lewis Carroll’un “ Alice Harikalar Ülkesinde” adlı yapıtından alan bu görüşe göre, tıpkı aynı yerde kalmak için sürekli koşması gereken Alice gibi, canlıların da asalakların bir adım önünde durmaları için sürekli olarak genetik yapılarını değiştirmeleri gerekiyor. Cinsel birleşme yoluyla üreme, canlıların her kuşakta genetik düzenlerini değiştirmelerine olanak tanıyor.

Bu durum cinselliğin sonsuza dek süreceği anlamına gelmiyor. Söz konusu üreme olunca, evrim çift yönlü işliyor. Kaynaklar ve eşler kıt olduğunda, hemen hemen tüm hayvan türlerinin eşeysiz üremeye geçtikleri biliniyor. 2006 Mayıs’ında, Britanya’daki bir hayvanat bahçesinde yaşayan dişi bir Komodo ejderi, hiç bir erkekle birlikte olmadığı halde, 11 yumurta yumurtladı. Yalnızca dişilerden oluşan ve teker teker üremek suretiyle günümüzde dünyanın her yanına yayılmış olan saksı yılanları için bakire doğumlar bir kural.

- www.yasamoyunu.net gönderildi"

Hiç yorum yok: