Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

4 Ağustos 2010 Çarşamba

Bebek ve aile ortamı

Bebek ve aile ortamı

Çocuk yetiştirmek anne baba için mutluluk verici bir uğraştır. Ailenize yeni katılan bebeğinizi kendine özgü özellikleri olan bir birey olarak kabul edip, tanımaya çalışmakla işe başlayabilirsiniz. Aynı zamanda bebeğiniz de sizi tanıma uğraşı içindedir.

Yüzü saç rengi, gözleri gibi anne babaya veya diğer aile üyelerine benzer yönleri olmasına karşın onların küçültülmüş modeli değildir.

Bebeğiniz büyürken; vücut yapısı, zekası, duyguları, istekleri, ilgileri, yetenekleri gibi bir çok yönden size benzerlik ve farklılıklarını gözleyebilirsiniz. Kalıtımla hem anneden, hem de babadan aldığı özellikler onun kendine özgü bir birey olmasını sağlayacaktır.

Bebeğiniz size, yani ANNEsine bağımlıdır.

Bebeğin büyüme ve gelişmesi için anne sütüne gereksinimi olduğu kadar;
annenin sıcaklığına,

dokunmasına, okşamasına, sarılmasına,

anne karnında iken duyduğu ve tanıdığı annesinin sesini duymaya,

annesi ile göz göze olmaya,

kısaca; annesinin sevgisini beden dili ile de anlatmasına gereksinimi vardır.
Bebeğinizin günlük bakım gereksinimlerini giderme dışında da anne bebek ilişkisini kurmak için fırsat yaratabilirsiniz. Bebeğinizi her zaman okşayın, onunla konuşun, oynayın.

Küçücük bir insanın tüm sorumluluğunu yüklenmeniz, bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk günlerde siz ilk kez anne olan kişileri ürkütebilir. Kendinizi bebeğinize bakmada, onunla ilgilenmede yetersiz bulabilirsiniz, güvensizlik duyabilirsiniz. Annelerin çoğu bu olumsuz duyguları az ya da çok yaşamaktalar. Bu duygularınızı paylaşmaktan çekinmeyin.

Hassas olduğunuz lohusalık döneminde; duygusal sorunlarınıza çözüm aramak, bebeğinizin bakımı ile ilgili karşılaştığınız zorlukları aşmak için uzman kişilerden yardım almak amacı ile en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.

Bebeğiniz sizinle, yani BABAsıyla da ilişki kurabilir.

Doğumdan sonra en kısa zamanda babanın da bebekle göz göze olması, bakımına yardım etmesi baba-bebek ilişkisi üzerinde olumlu etki yapar.

ağlayan bebeği kucakta mırıldanarak gezdirmek,

rahatlamasını sağlamak,

uyutmak,

giyinme- bez değiştirme- banyo konularında anneye yardımcı olmak gibi işler babalara bebekleri ile ilişki kurma fırsatını verecektir.
Ayrıca babanın hamileliğin başından itibaren anneye sağlayacağı psikolojik destek anne-bebek ilişkisini olumlu yönde etkileyecektir.

Anne babanın bebek üzerindeki etkisi doğumdan önce başlar.

Anne babanın;

bebeğe karşı istekli ya da isteksiz oluşları,

ekonomik ve psikolojik yönlerden de bebeğin dünyaya gelmesine hazır olup olmadıkları,

nasıl bir bebek bekledikleri ,
onunla ilgili hayalleri, ondan beklentileri, cinsiyeti konusunda istekleri gibi konular hamilelikten itibaren davranışlarını ve dolayısıyla bebeğin ilk izlenimlerini, yaşantısını, çevresi ile etkileşimini önemli oranda etkileyecektir.

Bu etki kalıcıdır ve bebeğin yaşantısını biçimlendirir. Bu nedenle, her bebeğin istenen bebek olması için anne babanın kendilerini hazır hissettikleri zaman bebek sahibi olmaları, bebek büyütme başarıları için alabilecekleri ilk ve en önemli önlemdir.

Bebeğiniz için doğumdan önce hazırlayacağınız uygun fiziksel ve psikolojik ortam onun büyüme ve gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Bebek doğduğunda, anne-baba ve yakın akrabalar tarafından düzenlenmiş bir ortama girer. Bu ortamın; bebeğin sağlığı için temiz, ısıtılmış ve aydınlık olması gerekir.

Evdeki oda ve eşyalarda gerekli düzenlemeler; yatacağı yatak, kullanacağı giysiler, temizlik malzemeleri ve oyuncaklar hazırlanarak bebeğin beslenme, uyku, temizlik gibi temel fiziksel gereksinimlerinin bekletmeden, kolayca yapılmasına olanak sağlamalıdır.

Anne-baba tarafından kurulan sevgi ve güven temeline dayalı huzurlu bir aile ortamı bebeğin temel gereksinimlerinden biridir.

Böyle bir ortamı hazırlamak için hamilelik döneminden başlayarak anne-babanın birbirlerine destek olmaları, evine geldiği günden itibaren bebeğin fiziksel-sosyal-duygusal-zihinsel olarak sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır.

Hiç yorum yok: