Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

26 Haziran 2010 Cumartesi

Cırt cırt kullanan karınca

Cırt cırt kullanan karınca

Guyana'da bir karınca türünün ağaç yapraklarına tutunmak için "cırt cırt" mantığını kullandığı ve bu sayede çok büyük avları yakalayabildiği ortaya çıktı.
Guyana ormanları ekoloji laboratuvarından Alain Dejean ve ekibinin yaptığı araştırmada, "Azteca" cinsi karıncaların "Cecropia" ağaçlarının yapraklarına bu şekilde tutunduğu belirtildi.


Bilim adamları, böylece karıncaların 18,61 gram ağırlığındaki bir çekirgeyi bile yakalayabildiğini belirledi. Bu da bir işçi karıncanın ağırlığının 13 bin 350 katındaki avını yakalaması anlamına geliyor.
"Plos One" adlı dergide yayımlanan araştırma, işçi karıncaların ağacın yapraklarının altında, yaprak kenarında yan yana dizildiğini ve avlarını beklediğini, yaprağın altındaki uzun tüylerin karıncaların asılı halde durmasını sağladığını gösterdi.
"Azteca" karıncaları ile Cecropia ağaçları arasında ilginç bir ortak yaşam olduğu biliniyor. Daha önce yapılan araştırmalar, bu karıncaların Cecropia ağacının yaprak saplarından beslendiğini ve "karşılığında" ağaç dalları üzerinde filizlenen diğer bitkileri yiyerek bitkilerin kök salmasını, böylece ağırlığa dayanıksız olan ağaçların gövde ve dallarının kırılmasını önlediğini ortaya çıkmıştı.

Hiç yorum yok: