Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

15 Aralık 2016 Perşembe

Green Screen Nedir? GreenBox Nedir?

Green Screen Nedir?
Green screen, en basit anlamda tek renk arka plan kullanarak iki farklı görüntüyü birbirinin üstüne oturtmaya yarayan özel bir teknolojidir. Bu teknoloji ile uzayda geçen bir film, hatta evrende hiç olmayan tamamen bilgisayar yapımı dünyalarda geçen bir film çekilebiliyor. Hem de fazla uzağa gitmeden, bir stüdyonun içinde...



GreenBox Nedir?

Basit şekliyle aslında chroma key (kilit renk) denen bir çekim hilesi yönteminin en çok tercih edilen uygulamasıdır. İki farklı görüntüyü birbirinin üstüne oturtmaya yarar. Böylece imkansız, pahalı veya tehlikeli sahneleri kolayca çekme lüksünü kullanıcısına sunar.

Üç genel chroma key uygulaması vardır ve greenscreen (ya da bluescreen) bu uygulamalardan günümüzde en çok tercih edilenidir. Bu teknik için ihtiyaç duyacağınız stüdyoya da greenbox denir.

Teknik genel olarak, görüntüde yok edeceğiniz ve yerine başka bir görüntü giydireceğiniz rengi, fon olarak seçme prensibine dayanır. İlk olarak Larry Butler tarafından 1940 yılında çekilmiş Bağdat Hırsızı (The Thief of Bagdad) filminde kullanılmış ve daha sonra bu tekniği geliştiren Petro Vlahos’a Oscar ödülü kazandırmıştır.

Günümüzde greenscreen teknolojisinin kullanılmadığı çok az film, reklam veya klip vardır. Post-prodüksiyon aşaması gün geçtikçe gelişen bu teknoloji, stüdyo yapısı ve ışıklandırma açısından belli standartlara sahiptir. Bu standartlara uyulmadığı sürece, greenscreen teknolojisinden estetik ve görsellik açısından başarı beklemek oldukça iyimser bir yaklaşım olur. 

Yaşam ve İnsan için herşey Genel Kültür, Bilgi Bankası

Hiç yorum yok: