Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

7 Ekim 2015 Çarşamba

Yunan Mitolojisinden 2 Tanrı Hakkında

Athena ve Ares hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için araştırdık

Yunan mitolojisini zaman zaman sizlerle paylaşacağız.

1. Yunan Mitolojisinde Zeka Tanrıçası olarak inanılmıştır.

Yunan Mitolojisinde Oniki Olimposlu tanrılar içinde geçen, Baş Tanrı Zeus Annesi, Okeanos’un kızı olan ve Eski Yunancada “akıl, düşünme gücü” anlamına gelen Metis’tir. Yunan Mitolojisinde Zeka Tanrıçası olarak inanılmıştır. Zeus, Metis ile birlikte olduktan sonra Metis'in hamile kaldığını öğrenir. Çocuğunun olmasını istemeyen Zeus, Metis'i hamileyken yutar. Böylece, akıl gücüyle elde edilen dünya egemenliğini ve düşünme gücünün ürünlerini tümüyle kendine mal eder.

2. Ateş Tanrısı Hephaistos'u çağırır ve elindeki baltayla kafasına vurmasını söyler.

Bir zaman sonra Zeus'un kafasında bir şişlik oluşmaya başlar. Her geçen gün Zeus'un baş ağrıları artar ve artık dayanamayacak hal alır. Zeus kendi oğlu olan demir ustası, Ateş Tanrısı Hephaistos'u çağırır ve elindeki baltayla kafasına vurmasını söyler. Emrine itaat eden Hephaistos elindeki balta ile Zeus'un kafasına vurur ve açılan yarıktan çok güzel bir kız çıkar. Athena doğduğunda tepeden tırnağa silahlı, başı miğferli güzel bir kız çıkar. Olympos Dağı bu doğumdan sarsılır. Topraktan sesler çıkar; deniz kabarır.

3. Athena doğduğunda, zeki, zanaatkar ve tam bir savaşçıydı.

Athena doğduğunda, zeki, zanaatkar ve tam bir savaşçıydı. Bu özellikler Athena'nın yaşamı boyunca hayatını etkilemiştir. Savaşlarda en önde giderdi. Yenilmez, her tanrıdan üstün cesarette bir savaşçıdır. Zeus‘tan cesaret ve yiğitlik, anası Metis’ ten erdem ve kurnazlık almıştır. Cesareti kurnazca, yiğitliği sessizcedir. Zeus çocukları içinde en çok Athena’yı sever, ona güvenir, korkunç kalkanını ve yakıcı silahı şimşeği yalnız onun taşımasına izin verirdi. Bazı kentler Athena’yı koruyucu tanrı olarak benimsemişlerdir. Bunların başında kente adını veren Atina gelir Mitolojide ilk zeytin ağacını Athena'nın diktiği söylenir.

4. Ares, Savaş Tanrısı'dır.

Ares, Savaş Tanrısı'dır. Zeus ve Hera'nın oğlu ve Oniki Olimposludan biridir. Roma'da Mars olarak da bilinir. Zeus ile Hera'nın oğlu olarak doğan Ares, Yunan mitolojisindeki belki de en nefret edilen tanrıdır. Öyle ki, babası Zeus bile ona çoğu zaman arka çıkmaz. Üvey kardeşi Athena, dövüşürken ona karşı Herkül'ü destekler. Kaba kuvvetin, gereksiz şiddetin, korkunun ve savaşların tanrısı Ares'in sevilmemesindeki en büyük neden, nedensiz savaşlar yaratmasıdır. Kana susamış bir tanrı olan Ares, çok sevdiği barbar Trakyalılar ile Amazonlar arasında bulunmayı sever. Üstelik buralarda başına türlü işler gelmesine rağmen. Ayrıca, Truva savaşına burnunu sokması ve Truvalıların yanında yer alması Yunanlı tanrıları en fazla kızdıran unsurların başındadır.

5. Athena ile giriştiği mücadeleler ve sevgilisi Afrodit ile olan kaçamakları ile ünlüdür.

Athena ile giriştiği mücadeleler ve sevgilisi Afrodit ile olan kaçamakları ile ünlüdür. Yasak aşk yaşadığı Afrodit'le geceleri gizlice buluşunca kapıya Alektrion'u dikermiş ki onlar zamanı unutmuşken sabah olup da Afrodit'in geceleri çalışan kocası Hephaistos işten eve dönüp de onları yakalamaması için. Yunan tanrıları içinde belki de en fazla utanç verici duruma düşen tanrıdır. Kimsenin sevmediği bu tanrı sık sık zor durumlara düşürülür. Bunların başında tunçtan bir küpe 13 ay boyunca hapsedilmesi gelmektedir.

6. Hera, Zeus'un karısıdır!

Otis ve Ephialtes tanrılara savaş açmışlar, gökyüzünü fırlattıkları dev kayalarla bombalamaya başlamışlardır. Üstelik, cüretkar bu iki gigant sadece Olympos'a kabul edilmeye diğer tanrıları zorlamakla kalmayıp, en güzel tanrıçaları Athena ve Hera'yı da isterler. Hera ki Zeus'un karısıdır! Zeus çok sinirlenerek bu işi halletmesi için Ares'i görevlendirir. Athena'nın alayları arasında savaş arabasına binen Ares, hışımla iki devin üstüne saldırır. Ancak, bir an tedbiri elden bırakır ve kalkanını indirir. Bu sırada devlerden birinin fırlattığı kaya Ares'i bayıltır. İki dev Ares'i tunçtan bir küpün içine kapatırlar. Ares'i diğer tanrılar hiç sevmeseler de iki güçlü tanrıçaya göz koyacak kadar yoldan çıkmış bu iki devin kazanmasını da istemezler. Tanrıların habercisi Hermes uzun aramalardan sonra 13 ay sonra ölmek üzereyken Ares'i bulur. Ares tekrar güneş ışığını gördüğünde Otis ve Ephialtes'in cezası çoktan verilmiştir. Ölüler diyarında yılanlar tarafından bir sütuna bağlanmışlardır. Yılanlar her defasında dayanılmaz acılar veren zehirlerini boşalttıkları ısırıklarla iki devi rahat bırakmazlar, omuzlarına tüneyen baykuşlar ise devamlı öterek beyinlerini tırmalarlar.


Yaşam ve İnsan için herşey Genel Kültür, Bilgi Bankası

Hiç yorum yok: