Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

24 Ekim 2015 Cumartesi

Gizemli Uygarlık Keltler

Gizemli Uygarlık Keltler

Dünyada çok çeşitli uygarlık var. Ama acaba hepimiz birbirimize sandığımızdan daha mı yakınız? Kelt atalarımız olabilir mi?

Isa' dan önce 500 yıl kadar eskilere dayanan hikayeleri olan Keltler, İngiltere ve Avrupa' nın büyük bir kısmı, hatta Anadolu' da bile varlıklarını sürdürmüşler. Peki kimdi bu gizemli uygarlık? Keltleri araştıran bilim adamlarının işi çok zor oldu çünkü Keltler ne yazık ki kendileri için önemli olan bilgileri yazılı bırakmaktansa, ağızdan ağıza
yayma yöntemini seçmişler. Bu, düşmanlarına karşı alınan bir önlemmiş. Gümümüzde elde edilen bilgiler daha sonraları Yunanlılar ve Romalılar' ın yazdıkları kaynaklara ve bulunan eşyalara dayanıyor çoğunlukla. Bu arkeolojik kazılar gizemli Kelt kültürü hakkında önemli ipuçları vermiş.

Gizemli Uygarlık Keltler-rygusxeph9

Belirli bir Kelt kenti ya da kralı yokmuş. Çok geniş alana yayılmış kabileler halinde yaşıyorlarmış. Her kabilenin farklı yöneticileri varmış ve kabileler arası savaşlar da sıkça rastlanılan bir durummuş. Ancak ortak bir noktaları varmış ki o da konuştukları dil ve kültürleri imiş.
Asterix kahramanının bizlere tanıttığı Galyalı'lar da bir Kelt kabilesi idi. Fransa, İsviçre, İngiltere, İrlanda, Almanya, Avusturya, Yunanistan, Türkiye en yaygın yaşadıkları bölgeler olduğu için bizim de atalarımız diyebiliriz.

Gizemli Uygarlık Keltler-pb19ev3e4w

Tarım alanında çok ileri olan Keltler, hayvan yetistiriciliği, buğday, tahıl, sebye, meyve ekim dikimi dışında, dağlardan çıkardıkları tuz ve madenlerle de ticaret yapıyorlarmış. Kendilerine ait paraları bile varmış. Kazılarda bulunan deri, kumaş, takı ve ev eşyaları, el sanatlarında da oldukça becerikli olduklarını gösteriyor. Roma kayıtlarında Kelt kadınlarının giyim kuşam ve takılara çok meraklı olduğundan söz ediliyor. Dini inançları konusunda çok net bilgiler yor. Yine Roma kayıtlarında çeşitli Tanrılara inandıkları yazılı ancak daha sonra araştırmacılar Romalı tarih yazarlarının Kelt Tanrılarını kendi Tanrıları gibi anlattıkları için bu bilgilerin çok da güvenilir olmadığı konusunda hemfikirler. En çok sözü geçen Teutates isimli bir Tanrı.
Druid adını verdikleri bilgeler bizlerin de tarihinde olan Şamanlıkla neredeyse birebir örtüşüyor. Bunların çok önemli bir konumu olduğu ve çeşitli ritualleri yönettikleri biliniyor. Asterix filmlerindeki büyücü gibi sihirli güçleri var mıydı bilinmez ancak gizemli bir takım işlerle uğraştıklarını söyleyebiliriz. Bir Druid' in eğitimi 20 yıl sürüyormuş. O dönemlerde bile vergi sistemi olan Keltlerde Druidler bu vergiden muaf tutuluyormuş.
O zamanlar kendilerine ne isim verdikleri bilinmiyor, Kelt kelimesinin kökeni Yunanca cesur anlamına gelen keltoi' ye dayanıyor. Yunanlı' lar ve Romalılar' la çetin savaşlara girip çoğunu kazanınca bu isimle anılmışlar. Ünlü Roma İmparatoru Sezar' ın Galliler' le girdiği savaşlar gerçeği yansıtıyor. Hatta Sezar' ın Galliler hakkında yazdığı kitap Latince öğrencilerine hala okutuluyor.

Gizemli Uygarlık Keltler-zhbaka9u2h

Her ne kadar Romalı ve Germenler Keltlerin sonunu getirdiyse de hala Avrupa ve özellikle İngiltere' de kültürün izlerini görmek mümkün. Wales, İskoçya ve İrlandalılar' ın kendi dilleri de Keltçe' den gelmekte. Ben bizzat Avusturya' da da Kelt kültürünün izlerini gördüm. Kazılarda bulunan eşyaların sergilendiği müzeler, druidlerden kalan doğal ilaçlar, tarımda kullanılan ay takvimi, taşların gizemi ve gücüne inanılması bu izlerden bazıları. Konuyu merak etmeye ve Keltler hakkında okumaya da böyle başladım. Birçok kültürün atası oldukları düşünülürse araştırılmaya değer bir uygarlık 

Yaşam ve İnsan için herşey Genel Kültür, Bilgi Bankası

Hiç yorum yok: