Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

24 Ağustos 2015 Pazartesi

Tarımın daha verimli olması için neler yapılmalı?

Tarım daha verimli yapılabilir mi?
   
Bu soruların cevapları şu sıralar İngiltere Nottingham Üniversitesi kapsamında yapılan araştırmalar ile gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor.
Nottingham Üniversitesi araştırma merkezi nezdinde yapılan araştırmalarda farklı tıbbi görüntüleme teknolojisinden faydalanılarak bitki köklerinin zamanla nasıl bir gelişim gösterdiği inceleniyor.

Araştırmanın Proje Koordinatörü Malcolm Bennett konuyla ilgili yaptığı açıklamada, On bin yıldır bitkileri toprağın üstünde kalan bölümlerine bakarak yetiştiriyoruz. Bitkilerin topraktaki besinleri ve suyu daha verimli kullanmasını istiyoruz. Bu da aslında onların gövdesi dedğil de kökleriyle ilgilenmemizi gerektiriyor. Biz de bitkilerin bu göz ardı edilen kısmını keşfetmek istiyoruz şeklinde konuştu.

Yine araştırmacılar arasında yer alan Bilgisayar Uzmanı Tony Pridmore ise, Aynı görüntüde farklı kökleri inceliyoruz. Toprak altında bu kökler arasında da nasıl bir etkileşim olduğuna bakıyoruz. Seri görüntülere bakarak suyun nasıl ilerlediği ve havanın nerede olduğu da görülüyor. Böylece farklı toprakların kök gelişimine etkisini anlayabiliyoruz ifadelerini kullandı.

Çıkarılan örnekler ile bitki köklerinin suyu ve besini en verimli şekilde nasıl alabileceğine dair ipuçları elde edilmiş ve konuyla ilgili birçok yeni bilgi öğrenilmiş durumda olduğu belirtiliyor.

Araştırma neticesinde dikkat çeken bir diğer husus ise, bitki köklerinin gen haritalarının elde edinmek istenmesi. Böylece bitkilerin su ve toprak ile olan ilişkileri tam olarak anlanabilecek ve tarım alanları çok daha verimli kullanılabilecek.

Proje Koordinatörü Malcolm Bennett, Halen bir bitki ona verilen besinin yüzde 40 oranını kullanıyor. Bu da geri kalanının toprağa karıştığı anlamına geliyor. Gübre bitki tarafından emilmeyerek bir anlamda toprağı ve suyu da kirletiyor. Biz kaybolan bu oranı belirgiin bir şekilde azaltmak ve bitkilerin kullandığı oranı arttırmak istiyoruz şeklinde projenin detayları hakkında bilgi verdi.



Yaşam ve İnsan için herşey Genel Kültür, Bilgi Bankası

Hiç yorum yok: