Doğal kaynakları gelecek nesillere en iyi şekliyle aktarmak hepimize düşen bir görevdir. Bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için atıklar geri dönüştürülmelidir. Bu süreçte enerji ve zaman tasarrufu yapılmalıdır.
Peki geri dönüşümde dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? Gelin beraber öğrenelim!Kullanımı tekrar sağlanabilecek, doğaya tekrar kazandırılacak atıkların belirli süreçlerden geçerek değerlendirilme işlemine geri dönüşüm denir. Böylece atık miktarı, ham maddeye duyulan ihtiyaç, enerji kullanımı azaltılabilir. Doğayı, çevreyi ve doğal kaynakları korumak var olan kaynakları gelecek nesillere en iyi şekliyle aktarmak için hepimize düşen bir görevdir. Bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için atıklar geri dönüştürülmeli, enerji ve zaman tasarrufu yapılmalıdır. Peki geri dönüşüm sürecinde dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?
Pet Şişeler
Pet şişelerin geri dönüşümü bir dizi işlemden oluşmaktadır. Bu işlemler arasında zaman ve enerji tasarrufu yaptıracak aşamalardan ilki; bu şişeleri sıkıştırmadan, buruşturmadan yani şeklini bozmadan geri dönüşüm kutusuna atmaktır. Çünkü şekli bozulan pet şişelerin geri dönüşümünde şekillerinin bir makine yardımıyla önce düzeltilmesi gerekir. Şekli bozulmadan atılan şişeler ise bu işleme dahil olmaz. İkincisi ise şişeleri temiz ve kuru bir şekilde atmaya özen göstermektir. Özellikle sadece şişe toplanmayan, bütün plastiklerin toplandığı geri dönüşüm kutularında diğer atıkların ıslanmaması, kirlenmemesine özen gösterilir. Çünkü bunların kendi içinde ayrılması ve temizlenmesi için de ayrı bir zaman ve enerji harcanır.
Karton ve Kağıt
Geri dönüşüm kutusuna en çok atılan atıklardandır. Su, yağ gibi sıvı maddelere temas ettirmeden, temas eden kısımlarını ayırıp öyle atmak geri dönüşümlerini kolaylaştırmak için önemlidir. Ufalanmış, parçalanmış kağıt parçaları geri dönüşüm tesisinde makinelere sıkışarak zarar verdiği için geri dönüştürülemiyor. Ufak parçaları kağıt, poşet ya da karton kutuların içerisine koyup paketleyerek geri dönüşüme gönderebiliriz. Fişleri kağıt kategorisinde görüp geri dönüşüme atarız ama fişler plastik kaplı kağıttan üretilmiştir. Bu yüzden geri dönüşümde kağıt için ayrılan kısma atılmamalıdır.
Cam
Cam ve aynalar kırık bir şekilde kutulara atılırsa tehlike oluşturabilir. Bu yüzden ayrı bir şekilde toplanmalıdır. Isıya dayanıklı, optik, filmli camlar içlerinde bulunan farklı maddeler sebebiyle onlar da ayrı bir şekilde toplanmalıdır.
Plastik Ambalajlar
Plastik, geri dönüşüm kutularına atılırken tıpkı cam, şişe ve kağıtlar gibi temiz ve kuru olmalı. Geri dönüşüme göndermeden önce suyla temizlemeli kuruması için bir kenarda bekletmeliyiz. Tıpkı parçalanmış kağıtlar gibi plastik poşetler de makinelere zarar verir. Çoğunlukla geri dönüşemeyen bu plastiklerden uzak durmak için alışverişlerimizde plastik poşet yerine bez çanta tercih edebiliriz.
Genel Olarak Nelere Dikkat Edilmeli?
Verdiğimiz birkaç örnek dışında genel olarak geri dönüşüme atılacak atıklarda dikkat etmemiz gerekenler:
- Yemek yağı ve artığı bulaşmış karton ya da kağıtlar geri dönüşüm kutularına atılmamalı.
- Geri dönüşüm tesislerine gönderilen atıklar temiz olmalıdır. Aksi halde tekrar işlem uygulanması gerekir. Bu ise süreci sekteye uğratır. Örneğin kirli kağıt, mendil, bebek bezi, makyaj temizleme mendili gibi atıklar kutuya atılmamalıdır.
- İçinde yabancı maddeler bulunan kağıtlar geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
- Pillerin kendilerine ayrılmış ayrı kutuya atılması gerekir.
- Ampul, floresan lamba vs. cam değildir. Cam için ayrılan geri dönüşüm kutusuna atılmamalıdır.
- İçi sıvı geçirmez malzemeyle kaplanmış olan atıklar ayrı bir işleme tabi tutularak dönüştürülür.
Geri dönüşüm, atık miktarının hızla arttığı doğal kaynakların tükenmeye başladığı bu dönemde çok önemli bir süreçtir. Doğal kaynaklarımızın sürdürülebilirliğini sağlamak için geri dönüşüme önem vermeli, bahsettiğimiz noktalara dikkat etmeliyiz. Doğal kaynaklarımızı gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmamız gerektiğini unutmamalı ve geri dönüşüme özen göstermeliyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder