Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

Translate

30 Haziran 2023 Cuma

Sözlerimiz kalbe inmeli ve orada yeşermeli…

YAŞAM İÇİN GÜÇLÜ FİKİRLER – KONUŞMAYI BİLMEK

Kinik filozof Diyojen’e sorarlar:

“Bir adamın aklının derecesini nasıl anlarsın?” 

Cevabı tereddütsüz ve basit olur: 

“Konuşmasından…” 

Ardından biraz kurnazca tekrar sorarlar: 

“Ya hiç konuşmazsa…” 

Cevabı yine tereddütsüz ve zekicedir: 

“O kadar akıllısına, şimdiye kadar hiç rastlamadım.”


Bu yazının konusu; etkili konuşmanın yolları, ikna etme sanatı ya da belagat olmayacak. Konumuzun içeriği; konuşmanın yaşamımızdaki önemi, anlamı üzerine, dilimizin sınırları üzerine, sözün değeri üzerine olacak.

Çocukluğumuzda ilk konuşmalarımız anlamsız sesler bütününden oluşur. Bir bebek henüz konuşmaya başlamadan önce derdini ağlayarak ya da gülerek ifade eder.

Sosyal dışlama'nın Topluma Etkileri


İnsani Çalışmalar Enstitüsünün seçkin üyesi Jonathan Rauch, Persuasion dergisinde şöyle yazar: “Sosyal dışlama [1], ABD’de entelektüel özgürlük için ciddi bir tehlike arz ediyor.” Ayrıca Rauch, Amerikalıların üçte birinin, kendi kariyerlerini etkileyeceği düşüncesiyle gerçek siyasi görüşlerini belirtmekten endişe duyduğu

3 Haziran 2023 Cumartesi

Konuşurken fazla 'eee..." dememek için

Konuşurken bilinçsizce çıkardığınız sesler, boşlukları doldurmak için kullandığınız gereksiz kelimeler nedeniyle iyi bir konuşmacı olmadığınızı düşünüyorsanız bunlardan kurtulmanın yolları var.

Konuyu iyi araştırıp iyi bir konuşma hazırladınız ve dinleyici karşısına geçtiniz. Dinleyiciler sıkılmış ya da hayal kırıklığına uğramış görünüyorsa büyük ihtimalle konuşma sırasında “eee…”, “gerçekten”, “ondan sonra” gibi kelimelere sık sık başvurmanızdan dolayıdır.


Bu tür kelimeleri sık kullanan kişilerin daha az yetenekli ve itici olduğu bile düşünülür.