Bu Blogu Takip Et

Sayfalar

2 Mart 2012 Cuma

Çocuk İstismarı Şiddet Döngüsü #çocukistismarinidurdurun

 Şiddet gören kuş da şiddet uyguluyor

Bilim adamları, erişkin kuşlar tarafından kötü muamele gören yavru kuşların büyüdüklerinde, diğer yavru kuşlara kötü davrandıklarını tespit etti.
Nazca sümsük kuşları üzerinde yapılan araştırmalar, kuşların "şiddet döngüsünü" devam ettirdiklerini gösterdi. Araştırma, insanlarda olduğu gibi "çocuk istismarının", vahşi hayvanlarda kuşaktan kuşağa aktarılabileceğinin ilk kanıtı olma özelliğini
taşıyor.
ABD'deki Wake Forest Üniversitesi'nden, Martina Müller ve David Anderson liderliğinde bir grup bilimadamının yaptığı araştırmanın sonuçları, The Auk dergisinde yayımlandı.
Araştırma çerçevesinde, ebeveyn nazca sümsük kuşları beslenmek için yuvadan ayrıldıklarında, kuluçkaya yatmayan erişkin kuşların içinde yavru kuşların bulunduğu korumasız yuvaları bularak, yavru kuşlarla iletişime geçmeye çalıştıkları görüldü.
Bu iletişimin olumlu olabileceği, ancak yetişkin kuşların sıklıkla yavru kuşları cinsel açıdan ya da sert davranarak taciz ettikleri gözlendi.
Erişkin kuşların yavru kuşlara olumsuz davranışlarının nedenleri hakkında daha iyi bilgi sahibi olmak isteyen bilimadamları, Galapagos'a bağlı Espanola adasında üreyen bir koloninin içindeki iletişimi 3 üreme dönemi boyunca gözlemledi. Birçok kuş, doğumundan itibaren uzun yıllar boyunca gözlemlendi ve bu kuşların diğer yuvalarda bulunan kuşlarla olan ilişkileri kaydedildi.
Bilim adamları, yavruyken kötü muameleye maruz kalan nazca sümsük kuşlarının, büyüdüklerinde diğer yavru kuşlara kötü muamele etmelerinin arasında kuvvetli bir bağ olduğunu buldu.
Araştırmacılardan Dr Anderson, yavru kuşların yetişkinliklerinde sergiledikleri kötü davranışların genetik nedenlerle değil, yuvalarındayken maruz kaldıkları erişkin kuşların olumsuz davranışlarının etkisinde oluştuğunu söyledi.
Anderson, maruz kalınan kötü davranışların yavru kuşlardaki stres hormonunu seviyesini yükselttiğinden ve bunun daha sonra agresif davranışlara yol açarak, şiddet döngüsünü oluşturduğundan şüphelendiklerini belirtti. Bilimadamları, nazca sümsük kuşlarının, insanlar üzerinde yapılamayacak manipülatif araştırmalar için çok kullanışlı modeller olduğunu savundu.

Yaşam ve İnsan için herşey Genel Kültür, Bilgi Bankası

Hiç yorum yok: